Leonore Engelbrecht

Workshops

WORKSHOPS:

Workshops kunnen in overleg geheel op maat worden gegeven, aan koren, grote of kleine groepen, bedrijven, klassen of groepen vrienden. Het thema en de lengte van de workshop is uiteraard ook naar wens en in overleg.

Een workshop die ik op regelmatige basis geef is de workshop ‘adem als motor voor de stem’. Dat is ontstaan doordat ik jaren lang workshops heb gegeven in trainingslocatie De Tuunter, en in deze ruimte waren optillen (grote zitballen, zie foto’s hieronder) aanwezig. Die ballen inspireerden mij tot het ontwikkelen van een workshop geheel gericht op de adem.

Nadat de Tuunter verkocht werd heb ik een groot deel van de ballen overgenomen, zodat ik de ademworkshops kan blijven geven.

Een ademworkshop kan ook, afhankelijk van het aantal deelnemers, op locatie worden gegeven. Ook is het mogelijk om de workshop zonder ballen te organiseren. Of om het te combineren met stemvorming.

Het zingen kan makkelijker en leuker worden door meer kennis en adembeheersing, de stem wordt dan als het ware ‘gedragen’ waarmee stemproblemen als heesheid kunnen worden voorkomen.

Door ons bewust te maken van de verschillende manieren van ademhalen en door op zoek te gaan naar een balans tussen spanning en ontspanning en naar een connectie tussen stem en adem kunnen we een basis leggen voor een gezond stemgebruik.

We gaan ervaren hoe het is om met adem onze stem te dragen. Want dan kan ons lichaam het werk doen, zodat de keel ontlast wordt en het strottenhoofd vrij kan blijven.

Om zo gezond en plezierig mogelijk te kunnen zingen.

Een workshop als aanvulling op de zangles.

Maar ook voor (koor)zangers en mensen die in hun beroep veel moeten spreken (bijvoorbeeld docenten) en die meer inzicht op het gebied van adem wensen.

Voor hen die hun adem beter willen leren gebruiken en beheersen is deze workshop een aanrader.