Als zangpedagoge geef ik les in mijn studio, in ons souterrain, in Rotterdam (Kralingen). En sinds januari 2020 ben ik ook verbonden aan de Garenspinnerij in Gouda. Dit sfeervolle cultuurhuis is een inspirerende plek om te werken. Dus als Gouda voor jou dichterbij is dan Rotterdam, neem een kijkje op de site van Cultuurhuis Garenspinnerij (link).
Voor vragen kun je altijd bij mij terecht, maar het aanmelden voor zangles in Gouda gaat via de Garenspinnerij.
Ik geef privé zangles aan mensen die hun stem beter willen leren gebruiken, zowel beginnende zangers als gevorderden, zangers die het vak in willen of al op professioneel niveau zingen.
Wat het doel is voor de zangles zal per persoon verschillen. Zo heb ik leerlingen die dolgraag liederen willen uitvoeren en leerlingen die in het onderwijs zitten en vooral hun (spreek)stem beter willen leren gebruiken. De één wil solo’s of audities voorbereiden, de ander wil vooral niet meer hees uit de wekelijkse koorrepetitie komen.
Ik heb leerlingen die willen begrijpen wat de dirigent van hun koor bedoelt en ik heb dirigenten op les die meer kennis van de stem willen om het beter uit te kunnen leggen bij hun koren.
Het zoeken bij ieder individu naar een passende aanpak is voor mij keer op keer een uitdaging. Evenals het zoeken naar ieders ‘eigen’ (eerlijke en niet gekunstelde) stemgeluid.
Waar aan gewerkt wordt tijdens een zangles:
Er is veel aandacht voor het fysieke aspect van het zingen. Het voelen, herkennen en kunnen oproepen van het spiergevoel dat tijdens het zingen nodig is.
Er wordt gewerkt aan een goede en bruikbare houding en het herkennen en vervolgens afleren van eventueel verkeerde (oude) gewoonten.
Hoe kunnen wij ons lichaam als instrument gebruiken en met dit instrument onze stem zo optimaal mogelijk laten klinken?
Hoe kunnen wij onze adem laten stromen en onze stem op deze stroom mee laten voeren?
Hoe kunnen we een langere adem krijgen zonder alles vast te zetten?
Er wordt gewerkt aan verschillende manieren van ademhalen, adembeheersing en ademsteun. Door op zoek te gaan naar een balans tussen spanning en ontspanning en naar een connectie tussen stem en adem kunnen we een basis leggen voor een gezond stemgebruik. Adem als motor voor de stem en als energiebron voor expressie en muzikaliteit.
We oefenen het spreken op adem ongeacht de toonhoogte en het zingen van tekst op een echte legato lijn.
Door ons bewust te worden van de klinkers en medeklinkers, hoe en waar deze geplaatst worden, werken we aan dictie en de uitspraak van verschillende talen.
Waarom hebben klassiek-geschoolde zangers geen microfoon nodig?
Hoe kunnen we onze stem zo ‘plaatsen’ dat deze optimaal kan resoneren?