Leonore Engelbrecht

Zingen voor mensen met longklachten

Zingen ter ondersteuning van mensen met longaandoeningen, met als doel het verminderen van de longklachten.

Behalve dat de meeste mensen vrolijk worden van zingen, kunnen mensen met chronische longaandoeningen als COPD, longemfyseem, astma en/of longfibrose baat hebben bij zingen. Veel mensen die aan een van deze longziekten lijden hebben last van benauwdheid en kortademigheid en de longcapaciteit neemt ieder jaar een beetje af. Door een verscheidenheid aan ademhalingsoefeningen, fysieke en vocale oefeningen, ontspanningstechnieken en het zingen van geschikt repertoire worden de ademspieren versterkt. De ademhaling wordt langzamer en dieper waardoor het gevoel van kortademigheid vermindert. Het verbeteren van de houding helpt efficiënter te ademen. Het uithoudingsvermogen wordt zo opgebouwd en de fysieke houding verbetert. Door weer een gevoel van controle over de eigen ademhaling te krijgen, kunnen angstgevoelens en mogelijke paniekgevoelens verminderen. Daarnaast is het sociale aspect van groot belang. Zingen kan een afleiding zijn van je longaandoening en het kan je motiveren om ook weer andere activiteiten uit te proberen. Bij de groepslessen ontmoet je andere mensen met longklachten, waardoor je je verbonden en gesteund kunt voelen. Wat is er heerlijker dan met elkaar te zingen, muziek te maken en plezier te beleven?

Waarom zingen voor mensen met longklachten?

Er is het laatste decennium een toegenomen interesse in de rol van zingen in het ondersteunen van hen die een (chronische) longziekte hebben. Zingen en de bijbehorende oefeningen hebben gelijkenissen met fysiotherapie technieken voor kortademigheid en voor het schoonmaken van de luchtwegen.

Samen met Nicole Fiselier en Jenny Haisma volgde ik in 2020 als eersten in Nederland de training tot Singing for Lung Health Leader bij The Musical Breath, van Phoene Cave. Een jaar later voegde zich Leonie van Veen bij ons. Singing for Lung Health is in het Verenigd Koninkrijk een wijdverbreid ingezet middel ter ondersteuning van revalidatie.

Phoene Cave, muziektherapeute, zangeres en oprichtster van Singing for Lung Health (oorspronkelijk Singing for Breathing), startte in 2007 een eerste zanggroep voor longpatiënten in het Royal Brompton Hospital in Londen. Ze werd geïnspireerd door een project in Oldham, genaamd “Bronchial Boogie”, waarin kinderen met astma leerden om koperblaasinstrumenten te bespelen, om zo hun ademhaling, gezondheid en zelfrespect te verbeteren. Het Brompton-programma werd verder uitgebreid en vanaf dat moment startten er op verschillende plekken in het Verenigd Koninkrijk Singing for Breathing-groepen.

In 2014 gaf The British Lung Foundation Phoene Cave de opdracht om een trainingsprogramma te ontwikkelen voor zangcoaches, met de titel: Singing for Lung Health. Zo ontstond de training Singing for Lung Health Leader, ondersteund door The British Lung Foundation en wordt in Engeland aangeboden voor zangpedagogen, muziektherapeuten, koordirigenten en zorgprofessionals. Deze training richt zich op mensen met chronische longziekten. Sinds afgelopen jaar kwamen daar ook de mensen bij die te kampen hebben met klachten ten gevolge van Covid-19, zoals kortademigheid en vermoeidheid.Inmiddels heeft zij in het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten al ruim 200 Singing for Lung Health-Leaders opgeleid. En het wordt met zeer veel succes op inmiddels meer dan 100 plaatsen toegepast.

Samen met Nicole Fiselier en Leonie van Veen zijn we dit ook in Nederland begonnen; Zingen voor je Longen. Wij zoeken hiervoor graag de samenwerking op met longspecialisten, longverpleegkundigen, longfysiotherapeuten en longrevalidatiecentra. Wilt u met ons meedenken, samenwerken of zelf deelnemen?

Neem gerust contact met ons op.

Voor meer informatie:

Bekijk het artikel Singing for Lung Health—a systematic review of the literature and consensus statement (Nature, 2016):

https://www.nature.com/articles/npjpcrm201680

Meer informatie over de Engelse ‘Singing for Lung Health’ vind je op de website van het Britse Longfonds:

https://www.blf.org.uk/support-for-you/singing-for-lung-health

Of op de website van The Musical Breath:

http://www.themusicalbreath.com/singing-for-lung-health/